Conhecimentos, dificuldades e intenções para o consumo alimentar sustentável entre universitários

Authors

  • Emanuelly Pozzer dos Santos Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
  • Vitoria Regina Vieira Teixeira Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
  • Rozane Marcia Triches Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) https://orcid.org/0000-0002-4460-4821

DOI:

https://doi.org/10.63595/ambeduc.v29i2.16962

Keywords:

Dietas sustentáveis, Universidade, Educação Ambiental, Sustentabilidade

Abstract

The objective of this study was to identify and relate knowledge, challenges, intentions for change regarding sustainable food consumption among university students and their sociodemographic profile. The cross-sectional study investigated 158 university students using a structured questionnaire that were analyzed using descriptive and inferential analyses. It was found that those interviewed who reported more knowledge and ease of change were also those who had more intentions of carrying out sustainable actions. There were significant differences between the knowledge score and the variable degree (p<0.01), the difficulty score and the variables gender (p<0.00), race (p<0.02), income (p<0 .01), the intention score and the gender variable (p<0.00). These data demonstrate the window of opportunity regarding food and nutritional education and environmental education among university students in order to raise awareness of sustainable consumption.

Downloads

Author Biographies

Emanuelly Pozzer dos Santos, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Nutricionista pela UFFS.

Vitoria Regina Vieira Teixeira, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Nutricionista pela UFFS.

Rozane Marcia Triches, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Mestre em Epidemiologia e Doutora em Desenvolvimento Rural pela UFRGS. Professora do Curso de Nutrição e do Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável da UFFS.  

References

APOSTOLIDIS, Chrysostomos; MCLEAY, Fraser. Should we stop meating like this? Reducing meat consumption through substitution. Food policy, vol. 65, p. 74–89, 2016. DOI 10.1016/j.foodpol.2016.11.002. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodpol.2016.11.002. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2016.11.002

BUENO, Paulo Henrique Toledo. Panorama geral das perdas e desperdício de alimentos e soluções para o acesso à alimentação. 51 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) - Universidade Federal de Uberlândia, Patos de Minas, 2019.

CAPP, Edison; NIENOV, Otto Henrique. Bioestatística quantitativa aplicada. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre: UFRGS, 2020.

CLARO, Rafael Moreira; MAIA, Emanuella Gomes; COSTA, Bruna Vieira de Lima; DINIZ, Danielle Pereira. Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados. Cadernos de saude publica, vol. 32, no. 8, 2016. DOI 10.1590/0102-311x00104715. Available at: http://dx.doi.org/10.1590/0102-311x00104715. DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311X00104715

DUCHIN, Faye. Sustainable consumption of food: A framework for analyzing scenarios about changes in diets. Journal of industrial ecology, vol. 9, no. 1–2, p. 99–114, 2005. DOI 10.1162/1088198054084707. Available at: http://dx.doi.org/10.1162/1088198054084707. DOI: https://doi.org/10.1162/1088198054084707

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION. Sustainable diets and biodiversity: Directions and solutions for policy, research and action. Rome, Italy: Food & Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2013.

FLETCHER, R.H.; FLETCHER, S.W. Epidemiologia clínica – elementos essenciais. 4. ed. Porto Alegre: Artmed Editora, 2006.

GARNETT, Tara. What is a sustainable healthy diet? A discussion paper. Food Climate Research Network, 2014.

GARZILLO, Josefa Maria Fellegger. A alimentação e seus impactos ambientais: abordagens dos guias alimentares nacionais e estudo da dieta dos brasileiros. 2019. Tese de Doutorado. Universidade de São Paulo.

GODFRAY, Charles. O desafio de alimentar nove mil milhões de pessoas em 2050. SANTOS J.L, CARMO I., GRAÇA P., et al. O futuro da alimentação: ambiente, saúde e economia. Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian, p. 18-32, 2013.

GOMES, Giancarlo; GORNI, Patricia Monteiro; DREHER, Marialva Tomio. Consumo sustentável e o comportamento de universitários: discurso e práxis! Revista Eletrônica de Ciência Administrativa, vol. 10, no. 2, p. 80–92, 2011. DOI 10.5329/recadm.20111002006. Available at: http://dx.doi.org/10.5329/recadm.20111002006. DOI: https://doi.org/10.5329/RECADM.20111002006

JACOB, Michelle Cristine Medeiros; ARAÚJO, Fábio Resende de. Desenvolvimento de competências para Nutrição no contexto de Sistemas Alimentares Sustentáveis. Ciencia & saude coletiva, vol. 25, no. 11, p. 4369–4378, 2020. DOI 10.1590/1413-812320202511.31652018. Available at: http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320202511.31652018. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-812320202511.31652018

KWASNY, Tatjana; DOBERNIG, Karin; RIEFLER, Petra. Towards reduced meat consumption: A systematic literature review of intervention effectiveness, 2001-2019. Appetite, vol. 168, no. 105739, p. 105739, 2022. DOI 10.1016/j.appet.2021.105739. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2021.105739. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105739

LEITZMANN, Claus. Nutrition ecology: the contribution of vegetarian diets. The American journal of clinical nutrition, vol. 78, no. 3, p. 657S-659S, 2003. DOI 10.1093/ajcn/78.3.657s. Available at: http://dx.doi.org/10.1093/ajcn/78.3.657s. DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/78.3.657S

MARTINELLI, Suellen Secchi; CAVALLI, Suzi Barletto. Alimentação saudável e sustentável: uma revisão narrativa sobre desafios e perspectivas. Ciencia & saude coletiva, vol. 24, no. 11, p. 4251–4262, 2019. DOI 10.1590/1413-812320182411.30572017. Available at: http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320182411.30572017. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-812320182411.30572017

MASON, Pamela; LANG, Tim. Sustainable diets: How ecological nutrition can transform consumption and the food system. London, England: Routledge, 2017. DOI: https://doi.org/10.4324/9781315802930

PARLASCA, Martin C.; QAIM, Matin. Meat consumption and sustainability. Annual review of resource economics, vol. 14, no. 1, p. 17–41, 2022. DOI 10.1146/annurev-resource-111820-032340. Available at: http://dx.doi.org/10.1146/annurev-resource-111820-032340. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev-resource-111820-032340

PEREIRA, Maurício Gomes. Epidemiologia: teoria e prática. Rio de Janeiro: Guanabara-Koogan, 2001, 596 p.

SANTOS, Bruna Saraiva. Dieta vegetariana e dieta onívora relacionada com desempenho físico. Centro Universitário FADERGS, 2023.

SANTOS, Leandro; BIDARRA, Zelimar; SCHMIDT, Carla; STADUTO, Jefferson. Políticas públicas para o comércio de produtos orgânicos no Brasil. Revista de ciências agrárias, vol. 40, no. 2, p. 447–459, 2017. DOI 10.19084/rca16131. Available at: http://dx.doi.org/10.19084/rca16131. DOI: https://doi.org/10.19084/RCA16131

SCAGLIUSI, Fernanda Baeza; POLACOW, Viviane Ozores; CORDÁS, Táki Athanássios; COELHO, Desire; ALVARENGA, Marle; PHILIPPI, Sonia Tucunduva; LANCHA JÚNIOR, Antonio Herbert. Tradução, adaptação e avaliação psicométrica da Escala de Conhecimento Nutricional do National Health Interview Survey Cancer Epidemiology. Revista de Nutrição, vol. 19, no. 4, p. 425–436, 2006. DOI 10.1590/s1415-52732006000400002. Available at: http://dx.doi.org/10.1590/s1415-52732006000400002. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-52732006000400002

SOUZA, M.C.G.L. Consumo sustentável de carne: um estudo exploratório da reação dos consumidores às informações sobre maus tratos com animais de produção. Universidade Federal do Rio de Janeiro, 2011.

TRICHES, Rozane Marcia. Dietas saudáveis e sustentáveis no âmbito do sistema alimentar no século XXI. Saúde em Debate, vol. 44, no. 126, p. 881–894, 2020. DOI 10.1590/0103-1104202012622. Available at: http://dx.doi.org/10.1590/0103-1104202012622. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-1104202012622

WALLÉN, Anna; BRANDT, Nils; WENNERSTEN, Ronald. Does the Swedish consumer’s choice of food influence greenhouse gas emissions? Environmental science & policy, vol. 7, no. 6, p. 525–535, 2004. DOI 10.1016/j.envsci.2004.08.004. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.envsci.2004.08.004. DOI: https://doi.org/10.1016/j.envsci.2004.08.004

Published

2025-02-28

How to Cite

Pozzer dos Santos, E., Vieira Teixeira, V. R., & Triches, R. M. (2025). Conhecimentos, dificuldades e intenções para o consumo alimentar sustentável entre universitários. Ambiente & Educação: Revista De Educação Ambiental, 29(2), 1–16. https://doi.org/10.63595/ambeduc.v29i2.16962