A Educação Básica como promotora da Alfabetização Nutricional a partir da Educação Ambiental Crítica:

o debate do carnismo na reflexão das mudanças climáticas

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14295/remea.v40i3.15807

Keywords:

Alfabetização Científica, Impactos Ambientais, Cidadania

Abstract

Human nutrition makes up the set of school contents aimed at promoting healthy eating habits. However, the school ends up encouraging practices that support a carnist ideology that opposes sustainability and contributes to the perpetuation of a cruel, violent scenario that threatens the future. Thus, this work aimed, through an exploratory study, to consider how Critical Environmental Education in school teaching can contribute to the debate on Carnism and climate change, promoting Literacy in Nutrition, with a view to expanding the critical view of the school community on the formation of healthy and sustainable eating habits, contributing to citizenship, as food goes beyond what we put on the plate or bring to the table, but rather constitutes a political, ethical and economic position.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Valéria Brumaro Regina Fornazari, Secretaria de Educação do Estado do Paraná

Doutora em Educação para Ciências e Matemática e docente da Educação Básica pela Secretaria de Educação do Estado do Paraná. 

References

ALVES FILHO, Manoel Sebastiaão. Homem, animal, indústria: uma análise discurssiva do agronegócio brasileiro. Dissertação (mestrado) - Programa de Pós-Graduação em Linguística. Universidade Federal de São Carlos, campus São Carlos, São Carlos, 2020.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DAS INDÚSTRIAS EXPORTADORAS DE CARNES (ABIEC). A pecuária mundial. IN: Beef report 2023. ABIEC: Brasília, 2023.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE PROTEÍNA ANIMAL (ABPA). Relatório anual 2016. ABPA: São Paulo, 2016.

BAENA, Renato Corrêa. Dieta vegetariana: riscos e benefícios. Revista Diagnóstico e Tratamento. São Paulo, v.20, n. 2, p-56-64, 2015.

BARRETO, Tiago Franca et al. A ideologia carnista e o encontro entre a ética animal e o dark side das organizações. Anais do IV Congresso Brasileiro de Estudos Organizacionais - Porto Alegre, 2016.

BISSOLI, Marcos Coelho; LANZILLOTTI, Haydeé Serrão. Educação nutricional como forma de intervenção: avaliação de uma proposta para pré-escolares. Revista de Nutição: Campinas, v.10, n.2, p.107-113, 1997.

BRASIL. Ministério da Educação. Base Nacional Comum Curricular. Brasília, 2018.

Brasil. Ministério da Saúde (MS). Guia Alimentar para a População Brasileira Brasília: MS; 2014.

CARVALHO, Aline Martins. Consumo de carnes e aminas heterocíclicas como fatores de risco para o câncer. 2016. 81 f. Tese (Doutorado em Ciências). Programa de Pós-Graduação em Nutrição e Saúde Pública, Universidade de São Paulo, São Paulo, 2016.

COSTA, Gilcimara Bonifácia; VINCHA, Kellem Regina Rosendo; CARNEIRO, Angélica Cotta Lobo Leite. Abordagem do Guia Alimentar da População Brasileira em livros de ciências do Ensino Fundamental. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde: Rio de Janeiro, v, 16, p.1-12, 2021.

FERREIRA, Rui Miguel Zeferino; PEREIRA, Leonardo Gomes; OLIVEIRA, Bruno Bastos. A efetivação da soberania alimentar na perspectiva do desenvolvimento sustentável. Direito e Desenvolvimento, João Pessoa, v. 11, n. 1, p. 62-74, jan./jun. 2020.

FIDDES Nick. Meat: a natural symbol. London: Routledge; 1991.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO). Faostats Online Database, 2017. Disponível em https://www.fao.org/faostat/en/#home. Acesso em jul. 2023.

FORNAZARI, Valéria Brumato Regina; OBARA, Ana Tiyomi. A alfabetização científica em nutrição humana: intersecções e divergências. Amazônia- Revista de Educação em Ciências e Matemáticas. Pará. v. 14, n.30, p. 123-140, 2018.

FREIRE, Paulo. Educação e mudança. 9. ed. Rio de Janeiro: Paz e Terra, 1983.

GERBER, Pierre. J. et al. Tackling climate change through livestock – a global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, 2013.

GIL, Antônio Carlos. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5. Ed. São Paula: Atlas, 1999.

GUIMARAES, Mauro. A formação de educadores ambientais. São Paulo: Papirus, 2004.

INTERGOVERNMENTAL PANEL ON CLIMATE CHANGE (IPCC). Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. Cambridge University Press, 2019.

INTERGOVERNMENTAL PANEL ON CLIMATE CHANGE (IPCC). Climate Change 2021: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, 2021

JACOBI, Pedri Roberto et al. Mudanças climáticas globais: a resposta da educação. Revista Brasileira de Educação. Rio de Janeiro, v. 16, n. 46, p.135-147, 2011.

JOY, Melanie. Why we love dogs, eat pigs and wear cows: an introduction to carnism. San Francisco, CA: Conari Press, 2010.

KAKAOTA, Adriana Massae, et al. A complexa relação entre consumo de carne e a educação ambiental. In: MORAES, J.L.; CAMPOS, M.A.T. A educação ambiental sob o luar das araucárias. Curitiba: Appris, 2019.

LAMBERT, Helen; ROSE, Hilary. Disembodied knowledge? Making sense of medical science. In: Irwin, A., Wynne, B. (Eds.). Misunderstanding science? The public reconstruction of science and technology. Cambridge: Cambridge University Press, p.65-83, 1996.

LANZILLOTTI, Haydée Serrão; COUTO, Sílvia Regina Magalhães; AFONSO, Fernanda da Motta. Pirâmides alimentares: uma leitura semiótica. Revista de Nutrição, Campinas, v. 18, n.6, p.785-792, nov./dez, 2005.

LIMA, Gustavo Ferreira da Costa. Educação ambiental crítica: do socioambientalismo às sociedades sustentáveis. Educação e Pesquisa, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 145-163, 2009.

LIMA, Gustavo Ferreira da Costa. Educação ambiental e mudança climática: convivendo em contextos de incerteza e complexidade. Ambiente & Educação. Rio Grande do Sul v. 18, 2013.

LIMA, Milena Magalhães, TORAL, Natacha. Análise dos conteúdos de alimentação e nutrição nos livros didáticos de ciências do ensino fundamental de rede pública de ensino. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde: Rio de Janeiro, v, 15, p. 1-13, 2019.

LOUGHNAN, Steve; HASLAM, Nick.; BASTIAN, Brock. The role of meat con-sumption in the denial of moral status and mind to meat animals. Appetite, 55, p. 156-159, 2010.

LOUREIRO, Carlos Frederico Bernardo. Trajetória e fundamentos da educação ambiental trajetória e fundamentos da educação ambiental. São Paulo: Cortez, 2004.

MOUTINHO, Paulo Moutinho; AZEVEDO-RAMOS, Claudia. Untitled public forestlands threaten Amazon conservation. Nature Communication. Reino Unido, v. 14, n.1152, 2023.

NERES, Fernanda Passos da Trindade Jorge. Que histórias e imaginários sócio-discursivos são contados e mobilizados pelo discurso da ideologia carnista? Rev. Discursividade, Paraíba, v. 10, n. 1, p. 1-27, 2022.

PHILIPPI, Sônia Tucunduva (org.). Alimentação saudável e o redesenho da pirâmide dos alimentos. In Pirâmide dos alimentos: fundamentos básicos da nutrição. Barueri, SP: Manole, 2014.

PHILIPPI, Sônia Tucunduva et al. Pirâmide alimentar adaptada: guia para a escolha dos alimentos. Revista de Nutrição: São Paulo, v. 12, n. p.65-80, 1999.

PROGRAMA NACIONAL PARA A PROMOÇÃO DA ALIMENTAÇÃO SAUDÁVEL (Direção-Geral da Saúde). Linhas de orientação para uma alimentação vegetariana saudável. Direção-Geral da Saúde: Portugal, 2015.

SPIONI, Marcelo Eliseu et al. Percepções de professores da educação básica sobre alimentação saudável e educação alimentar e nutricional na escola. Espírito Santo: R. Assoc. bras. Nutr, v.12, n.2, p. 21-41, 2021.

TEIXEIRA, Tatiana Cristina; SIGULEM, Dirce Maria; CORREIA, Ingrid Chaves. Assessment of the nutritional issues contained in high school biology textbooks. Revista Paulista de Pediatria. São Paulo, v. 29, n. 4, p.560-6, 2011.

TILMAN, David.; CLARK, Michael. Global diets link environmental sustainability and human health. Nature, Reino Unido, v. 515, p. 518–22, 2014.

TOZONI-REIS, Marília Freitas de Campos. Educação ambiental: natureza, razão e história. Campinas: Autores Associados, 2004.

VIGNA, Leandro; FRIEDRICH, Johannes. 9 gráficos para entender as emissões per capita de gases de efeito estufa dos países. IN: WRI Brasil [São Paulo, WRI Brasil, 2023]. Disponível em https://www.wribrasil.org.br/noticias/graficos-emissoes-per-capita-gases-de-efeito-estufa-paises#:~:text=Em%202019%2C%20a%20%C3%8Dndia%20ultrapassou,China%20e%20dos%20Estados%20Unidos. Acesso: jul., 2023.

ZANDONAI, Alexandra Paola; SONOBE, Helena Megumi; SAWADA, Namie Okino. The dietary risk factors for colorectal cancer related to meat consumption. Revista da Escola de Enfermagem da USP, São Paulo, v. 46, p. 225-30, 2012.

Published

2023-12-27

How to Cite

Brumaro Regina Fornazari, V. (2023). A Educação Básica como promotora da Alfabetização Nutricional a partir da Educação Ambiental Crítica: : o debate do carnismo na reflexão das mudanças climáticas. REMEA - Revista Eletrônica Do Mestrado Em Educação Ambiental, 40(3), 337–357. https://doi.org/10.14295/remea.v40i3.15807