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Authors

  • Ravyni Stefan Gonçalves de Souza Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Marcia Mari Barros dos Passos Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Danilo Ribeiro de Oliveira Universidade Federal do Rio de Janeiro, UFRJ. Rio de Janeiro/RJ, Brasil
  • Mariana Sato de S B Monteiro Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do Rio de Janeiro

DOI:

https://doi.org/10.14295/vittalle.v36i1.15790

Keywords:

Controle de Qualidade, insumos vegetais, farmácia de manipulação, certificado de análise, fitoterapia

Abstract

The use of natural products raw materials for compounding pharmacies has been growing, as consumers are looking for a great variety and quality of herbal products. To obtain these characteristics in the compounding medicines, it is necessary to evaluate the information present in the certificates of analysis of the manufacturers/suppliers of the natural products, since the lack of information hinders the quality control tests carried out in the compounding pharmacy. To propose an improvement in the information provided in the certificates of analysis of natural products, this study conducted a retrospective descriptive study, using twenty certificates of analysis of natural products most acquired by a compounding pharmacy, located in the city of Rio de Janeiro. The certificates were compared with the quality requirements determined by the Resolution– RDC n° 14/2013 and RDC n° 67/2007. There was a great variation of the information in the reports, in addition to the lack of standardization of the botanical nomenclature, absence of a precise description of the organoleptic characteristics, extracting liquids, methods of identification of the active ingredient, and solubility. About 70% of the certificates used the manufacturer's methodology as a reference. Thus, it was evidenced that it is necessary a standardization between the standards required by the National Health Surveillance Agency (ANVISA) and the manufacturers/suppliers, which are of great importance for the compounding pharmacy to perform, with reproducibility, quality control tests of the natural raw products, ensuring the quality and safety of the drug that will be produced.

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Author Biography

Danilo Ribeiro de Oliveira, Universidade Federal do Rio de Janeiro, UFRJ. Rio de Janeiro/RJ, Brasil

Possui graduação em Farmácia Industrial pela Universidade Federal Fluminense (UFF - 2002), especialista em Homeopatia pelo IHB (2004), mestrado e doutorado em Química de Produtos Naturais pelo Núcleo de Pesquisa de Produtos Naturais/Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ - 2004 e 2009). Tem experiência na área de Química de Produtos Naturais, atuando em pesquisa e extensão principalmente nos seguintes temas: farmacognosia, homeopatia, fitoquímica, óleos essenciais, comunidades tradicionais, etnobotânica, etnofarmacologia, bioprospecção, atividades biológicas, legislação ambiental, educação ambiental, Arranjos Produtivos Locais (APLs) e Política Nacional de Plantas Medicinais e Fitoterápicos (PNPMF). Atualmente é Professor Adjunto no Departamento de Produtos Naturais e Alimentos (DPNA) da Faculdade de Farmácia (FF) da UFRJ e Professor Permanente dos Programas de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas (PPGCF/FF/UFRJ), Mestrado Profissional em Ciência e Tecnologia Farmacêutica (CTECFAR/FF/UFRJ) e do Mestrado Profissional em Educação, Gestão e Difusão em Biociências (IBqM/UFRJ). Atua ainda como coordenador da Sub-câmara de Biodiversidade (SBio), vinculada a Câmara Técnica de Ética em Pesquisa (CTEP), da Pró-Reitoria de Pós-graduação e Pesquisa da UFRJ (PR2).

Published

2024-02-25

How to Cite

Gonçalves de Souza, R. S., dos Passos, M. M. B., de Oliveira, D. R., & Monteiro, M. S. de S. B. (2024). Português. VITTALLE - Revista De Ciências Da Saúde, 36(1), 47–68. https://doi.org/10.14295/vittalle.v36i1.15790

Issue

Section

Pesquisa